Telefonisch contact

Het is geen probleem om telefonisch contact te houden tussen de Griekenlandbezoekers en het thuisfront. Mocht er zich in Griekenland onverhoopt iets ernstigs voordoen, dan wordt eerst zo snel mogelijk de schoolleiding ingelicht. De schoolleiding neemt vervolgens contact op met de thuisblijvers.

We hopen dat het zich niet voordoet, maar er kan tijdens onze reis ook in Nederland iets vervelends gebeuren. Ouders/verzorgers kunnen in een dergelijke situatie het beste (voordat ze hun zoon of dochter bellen) eerst contact opnemen met school: 0164 - 242150. De contactpersonen op school zijn:

  • dhr. Martin Franken (buiten schooltijd 0164 244213)
  • dhr. Louis Sauter (buiten schooltijd 0166 - 603867)
Samen wordt er dan besproken wat de volgende acties zullen zijn.

TIPS:
Als je een mobieltje hebt en je kunt er ook in Griekenland mee bellen, dan moet je rekening houden voor (zeer) hoge telefoonkosten. Bellen met iemand die met zijn mobieltje in het buitenland zit kan handenvol geld kosten, zelfs wanneer je vanuit Nederland door iemand anders wordt gebeld. Zodra het telefoonsignaal de grens over gaat, zijn alle kosten voor rekening van de eigenaar van het mobieltje.

Wil je van Griekenland naar Nederland telefoneren, dan draai je eerst 00-31.

De telefooncellen van de OTE (De Griekse Telecommaatschappij) zijn de goedkoopste plaats voor lokale en internationale telefoongesprekken. Je loopt een OTE-gebouw binnen en zoekt een vrije telefooncel waar je ongestoord kunt bellen. Als het telefoongesprek is afgelopen betaal je aan de balie. OTE telefoongebouwen zijn open vanaf 08:00 tot 14:00. In openbare telefooncellen bel je met een telefoonkaart (tilekarta). Telefoonkaarten zijn te koop bij kiosken en OTE-kantoor. Ook bij kiosken met een meter kan getelefoneerd worden, lokaal en internationaal.

Ook voor sms' jes moet extra worden betaald. Houd daar dus rekening mee.

Heb je een pre-paid mobiel, zorg dan dat er voldoende saldo op je mobieltje staat. Het kan misschien lastig zijn om pre-paid kaarten voor jouw provider in Griekenland te kopen.

Vliegveld (handbagage) regels

Reisdocument
Let op dat je een reisdocument mee neemt dat gedurende de hele reis geldig is. Let er op dat het niet vlak voor of tijdens de reis verloopt. Onnodig om te zeggen dat het reisdocument ook in Griekenland geldig moet zijn.

In het vliegtuig moet je oppassen wat je als handbagage meeneemt:

  • Niet meer dan 6 kilo. In principe slechts één tas, rugzak of iets dergelijks.
  • Voor vloeistoffen die niet in de gewone koffer worden gestopt, gelden binnen de EU-landen zéér strenge regels. Dat geldt ook voor vloeistoffen die na de paspoortcontrole worden gekocht. Onder vloeistoffen wordt o.a. verstaan:
    • alles wat te drinken is
    • (haar) gels
    • (tand) pasta's
    • lotions
    • crémes
    • lipgloss
    • inhoud van spuitbussen

Wil je daar toch iets van meenemen, dan gelden daarvoor de volgende regels:

  1. Je kunt alleen nog vloeistoffen meenemen in verpakkingen van niet meer dan 100 milliliter
  2. Deze verpakkingen mogen alleen worden meegenomen in een doorzichtige plastic zak
  3. Per persoon mag één doorzichtige plastic zak worden meegenomen
  4. De doorzichtige plastic zak mag niet groter zijn dan 1 liter
  5. De doorzichtige plastic zak moet hersluitbaar zijn.

Er zijn twee uitzonderingen:

  1. Babyvoeding, die voor de duur van de reis nodig is
  2. Medicijnen, die voor de duur van de reis nodig zijn. Je kunt gevraagd worden naar een bewijs dat deze nodig zijn.

Bij de handbagagecontrole moet je alle vloeistoffen apart laten zien. Voor de doorzichtige plastic zak geldt dat wat je erin verpakt hebt, er helemaal in moet passen én dat de zak gesloten is.

Tijdens de vliegveldcontrole kan er (meerdere keren) zeer streng worden gecontroleerd. Het gebeurt zeer regelmatig dat passagiers volledig worden gefouilleerd. Neem geen scherpe en/of puntige voorwerpen mee zoals: scharen, (zak)messen, nagelvijltjes, schroevendraaiers, enz. Ze worden onverbiddelijk in beslag genomen. Je ziet de voorwerpen nooit meer terug.