Dag 3: van Athene naar Nafplio (zo. 16-03-2008)

Vandaag vertrekken we van Athene naar onze nieuwe pleisterplaats: hotel Dioscouri in het plaatsje Nafplio op de Peloponnesos.

Onderweg bekijken we (klik hier voor een kaart):

  • Kanaal van Korinthe
    Het Kanaal van Korinthe is een kunstmatige waterweg in Griekenland. Het werd in het laatste decennium van de 19e eeuw aangelegd op de plaats waar de Landengte van Korinthe op zijn smalst is, namelijk 6343 m. Sindsdien is de Peloponnesos geen schiereiland meer, maar een echt eiland. Het lijnrechte kanaal is 6,3 km lang, 23 m breed en zo’n 8 m diep. De grote gaten in de wand zijn veroorzaakt door springstof, toen in de Tweede Wereldoorlog de doorvaart werd geblokkeerd.
    Weblinks door Sofie Zwagemakers
    Afzinkbare brug
    Kanaal van Korinthe
    Kanaal van Korinthe
    Kanaal van Korinthe



  • De Akrokorinth,
    is de naam van een indrukwekkende, 575 m hoge rotsheuvel aan de Landengte (Isthmos) van Korinthe, die de wijde omgeving domineert, en van mijlenver in de omtrek te zien is.
    Gedurende de oudheid en de middeleeuwen fungeerde de heuvel als acropolis van de stad Korinthe, waarmee hij door vestingmuren was verbonden. Vanaf de Akrokorinthos liepen lange muren om de stad heen, helemaal tot aan Lechaion, de haven aan de Korinthische Golf. De Akrokorinthos beheerst de enige verbindingsweg over land met de Peloponnesos en om die reden hebben sinds de Romeinse tijd alle opeenvolgende bezetters hem opnieuw versterkt en er hun sporen achtergelaten: Byzantijnen, Kruisvaarders, Venetianen en Turken.
    Weblinks door Shanta Duijvelaar
    De Akrokórinthos
    Foto's
    Plattegrond


  • Oud-Korinthe
    In de oudheid was Korinthe een zeer belangrijke stadstaat, die verschillende kolonies stichtte in de Middellandse Zee, waaronder Syracuse op Sicilië. De stad had een strategische positie doordat zij een verbinding vormde tussen Attika met Athene en de Peloponnesos, met onder meer Sparta. Ook de handel van de stad floreerde vanwege deze gunstige positie. De Romeinen verwoestten de stad na een belegering in 146 v.Chr. In 44 v.Chr. werd de stad door Julius Caesar herbouwd en al snel groeide Korinthe uit tot de meest welvarende stad in zuidelijk Griekenland. Tevens was het de hoofdstad van de Romeinse provincie Achaea. De stad was in deze periode beroemd vanwege de Isthmische spelen, die er eens per twee jaar gehouden werden en in deze periode in aanzien uitsluitend overtroffen werden door de Olympische spelen.
    Weblinks door Leonie Tichem
    Korinthe (stad)
    Oud Korinthe
    Korinthe algemeen
    Geschiedenis van Korinthe




's Middags bezoeken we (klik hier voor de kaart):

's Avonds eten we in restaurant Vasilis.